Хиляди казанлъчани взеха участие в многохилядното шествие на 120-то издание на Празника на розата, а гостите на града бяха многократно повече от минали години. На събитието бе президентът на Република България Румен Радев, който преди това бе и на традиционния ритуал розобер, в близост до Казанлък. Ухание на рози, хиляди цветове от ароматното цвете бяха разпръснати по главната улица, на която Царица Роза 2023 Кристина Попова и нейните подгласнички поведоха шествието.
Преди това казанлъчани бяха поздравени от кмета на община Казанлък Галина Стоянова и от президента Румен Радев. Разказът за България не би бил пълен без маслодайната роза. Това каза в приветствието си президентът Румен Радев.
„Има дни в годината, в които географският център на България се превръща в център на света, обединил хора от цял свят, дошли, за да се насладят заедно на красотата”, допълни Радев.
Той благодари на кмета на община Казанлък Галина Стоянова за поканата за участие в празничните дни по повод 120-те Празници на Розата. В тези най-красиви дни на годината, когато хиляди стари и много нови приятели на града присъстват, за да може заедно да отбележим този най-красив български празник, който се превръща все повече в истинската визитна картичка на Казанлък, посочи още Румен Радев. По думите му именно тези традиции, тази красота, сплотяват обществото и ни дават вяра, че ние можем и ще вървим напред. "Защото, за нас българите, маслодайната роза не е просто някакъв ценен ресурс, не е просто препитание и не е просто път към просперитет. Розата е символ и идентичност", каза още президентът.
Министри, депутати, духовници и представители на градовете, побратимени с Казанлък бяха сред официалните гости.
В пъстрото карнавално шествие се включиха спортните клубове, детските градини и училищата, читалищата, както и гости от побратимените градове... Представена бе пъстра палитра от миналото и бъдещето на града и региона. Кукерски маски, циркови артисти, купи и медали, спечелени от казанлъшките спортисти, огромни кукли преминаха по централния булевард. Показан бе възстановеният щанд на розотърговската фамилия Шипкови, представяла уханното розово масло навред по света, обичаят розоварене, дефилираха всички носителки на титлата Царица на роза през годините, малките принцеси от детските градини, представена бе най-дългата детска рисунка, която бе нарисувана от талантливите казанлъшки деца, непосредствено преди празника...Казанлъчани аплодираха Ради Милев и неговите съмишленици, ултрамаратонци, които носеха символичен олимпийски огън, след четиридневното преминаване на 650-километровото трасе от планината Олимп до Града на розите.
Казанлък празнува с усмивки, настроение и аромат от рози. „Аз, владетелката на този град и Долината, предричам и пожелавам благословени дни за всички”, каза в края на най-голямото карнавално шествие в България новоизбраната Царица Роза 2023 Кристина Попова, а празникът завърши с кръшно българско хоро.