Празнична програма за 3 март

146-годишнината от Освобождението на България ще бъде отбелязана в Казанлък със събития на 2 март, като тържествата ще продължат на 3 март в храм "Рождество Христово" в град Шипка и на Паметника на Свободата на връх Шипка.

На 2 март от 17.00 часа пред сградата на Община Казанлък ще бъде отслужен водосвет за здраве и преуспяване на българския народ, след което ще бъде издигнат националния флаг на България.

На 2 март от 17.30 часа на площад "Севтополис" в града ще бъде представен филмът "Опълченците на Шипка" на Пламен Мирянов по одата на народния поет Иван Вазов. На площада ще се състои тържествена заря проверка по случай Националния празник 3 март, след което ще бъде изпълнен националния химн от духовия оркестър на 61 Стрямска механизирана бригади и от квартет "Армейска песен". Квартетът ще изнесе и концерт на площада за казанлъчани.

На 3 март благодарствен молебен в храм "Рождество Христово" в град Шипка ще отслужи Н.Впр. Старозагорският митрополит Киприан. Началото е в 9.30 часа. От 11.00 часа на площада под връх Шипка ще бъде показан филма на Пламен Мирянов "Опълченците на Шипка", а в 11.30 часа започва тържествената церемония по отбелязване на 146-ата годишнина от Освобождението на България. От 12.00 е церемонията по поднасяне на цветя на Паметника на Свободата, а от 12.30 часа - отново квартет "Армейска песен" с концерт на площада под върха.

Община Казанлък информира на официалната си страница, че на 3 март е организиран е безплатен транспорт за гражданите, които искат да присъстват на празник на връх Шипка. Автобусите тръгват от 7 и 9 часа, от хотел „Казанлък“.