Показват автентични български носии

Изложба "Автентични български носии" ще бъде представена в галерия "Иван Милев" на ул. "Искра" 4. Откриването е на 21 май от 18.30 часа. Организатори са трио "Калина" и Антон Гудов, които споделят: "С радост ви съобщаваме, че тази година за вас сме подготвили най-голямата си и най-добра изложба от автентични носии, която сме правили досега. В нея ще видите уникални експонати и старинни забраждания, плод на нашите дългогодишни събирания и проучвания. Тази изложба е много специална за нас, тъй като покрай колекционерството тръгнахме по следите на един много болезнен период в българската история. След Балканските войни огромни части от България остават извън пределите ѝ и българите, живеещи по тези земи, са принудени да напуснат родните си места и да бягат в търсене на спасение."

Покрай събирането на носиите организаторите на изложбата са имали възможността да разговарят с множество потомци на бежанци, които с болка разказват историите на техните предци. Това са хиляди семейства от Беломорска и Одринска Тракия, изстрадали своята съдба. Тази изложба е посветена именно на тях.

Посетителите ще видят носии от Гюмюрджинско, Узункюприйско, Суфлийско, Димотишко, Каваклийско. Освен носиите на бежанците, ще бъдат показани още старинни експонати и от други региони на България.