Подреждат чеиза на шипченката в Чирпанлиевата къща

С празничен концерт шипченци посрещат 3 март

В навечерието на Националния празник на България в град Шипка в Етнографския музей "Чирпанлиева къща" от 18.00 ч. ще бъде открита изложбата „Чеиза на шипченката“. Тя ще представи уникални ръкоделия, събрани от гардероби и сандъци на шипченки, част от техните лични чеизи, както и експонати от постоянната колекция на музея.

„Нямаше телевизори… нямаше телефони….“ Така започват разказа си повечето жени от Шипка, когато ги попиташ кога и как са правели своя чеиз. Домашно тъкани кърпи, пешкири, бродирани възглавници и ковьори, каренца и покривки, изплетени с много желание и труд, каренца от тюл, бродирани с копринен конец, черги, одеяла, бродирани ризи, сукмани, плетени чорапи, тъкани престилки…. или всичко необходимо за обличане на бъдещия дом и домочадието, което младата девойка е изработвала с години и принася като дар в новия си дом.

„За съжаление, в днешно време, изработването на чеиз е почти забравено. Той се предава от поколение на поколение, от баба на внучка или от майка на дъщеря, но днес младите девойки или не се интересуват от ръкоделие, или нямат достатъчно време за подобни занимания“, казват организаторите на изложбата от читалище "Светлина - 1861" и Кметството в град Шипка.

Специално за тази изложба етнографски музей „Чирпанлиева къща“ ще покаже от своята колекция и типичната шипченска носия - стар градски тип, израз на нравите и фасона на шипченци от началото на 20-и век. Идеята за изложбата е свързана с 8-и март, но тя ще бъде открита в навечерието на 3 март, за да могат да я разгледат гостите на града, дошли за националния празник. "Чеиза на шипченката" ще остане на вниманието на посетителите до 31 март 2020 година.

А на 3 март град Шипка ще отбележи празника с концерт, също организиран от Кметството и Читалището. В него ще участват Клубът за народни танци КНТ „Шипка“ към НЧ „Светлина – 1861“, Смесена вокална група, детска вокална група и гайдарски състав към НЧ „Христо Ботев - 1869“ – Калофер, казанлъшкото трио “Калина”, Вокална група „Бели орхидеи“ – Шейново, ВГ „Възраждане“ към читалището в Шипка. Концертът започва от 12.00 ч. на площада под храм "Рождество Христово" при Шипченския манастир.