По жътва трима казанлъшки художници пореждат съвместна изложба Очаква се иновативната идея да бъде представена и в Казанлък, още повече, че той носи славата на Град на художниците


Двама казанлъшки художници и един млад талант, еднакво привлечен от рисуването и фотографията, стягат съвместна изложба по жътварско време. Росен Дончев, Ваня Запрянова и Кирил Кацаров са казанлъшкото семейство, което ще подреди плодовете на своя труд в първата си съвместна изложба на 30 юни. За радост на многобройните посетители на китното село Жеравна, експозицията ще бъде разположена в залите на прекрасната Художествена галерия „Христо Тодоров“ на селището, обявено за световен архитектурен паметник. А галерията се помещава в сградата на бившето взаимно училище, построено през 1867 година.

Поредният експеримент на казанлъшкото арт семейство включва 80 творби, обединени от заглавието „Пътища“ – така, както са различни, но и пресичащи се пътищата в изкуството на тримата творци. Росен Дончев се представя с живопис - масло върху платно и дърво, като рамките на всяка картина са дървени и специално изработени в зависимост от сюжета. Ваня Запрянова подрежда рисувана коприна и чадъри с цветовете на дъгата. Младият творец Кирил Кацаров се представя с акварели и фотография.

И изненадите не свършват дотук. Казанлъшките художници са сътворили и специални послания към хората, които ще посетят изложбата. В тон с времето и темата на експозицията всеки един от тях ще получи прекрасен стих, който не само ще ги направи част о ттяхното изкуство, но и от емоцията, с която са го създавали:

Свечерява и е жътва
и е орис все да търсиш
бели невървяни пътища,
само сок тръпчив
от дните ни узрели
да се стича,
и пътниците уморени
стигат до брега
със лодка от хартия
направена от нечие дете

Жътва е и вечерта
пръсна кош звезди,
небесните светулки
да рисуват в нас
отново и отново
пътищата млечни
още невървяни.........

Изложбата „Пътища“ на Росен, Кирил и Ваня в Жеравна се открива на 30 юни в Художествена галерия „Христо Тодоров“ и ще бъде на вниманието на приятели, колеги, ценители, гости на града и туристи до края на месец агуст.

Седмица преди вернисажа в уникалното българско село, школата по изобразително изкуство „Арт линия“ с ръководител Ваня Запрянова представи последната си изложба за тази творческа година със заглавие "Картини от двора на старата къща ". Денят бе специално избран – 24 юни, Еньовден, а мястото бе Етнографски комплекс" Кулата". Тя е част от творческия проект на ИМ "Искра" и школа " Арт линия". Показани бяха 75 картини на възпитаниците на школата от пленерите в Етнографски комплекс - Казанлък, Жеравна и Боженци.