По-малко заболели отчита Регионалната здравна инспекция

Спад в заболеваемостта отчита Регионалната здравна инспекция в Стара Загора за времето от 9 до 15 март 2020 година, спрямо предходния седемдневен период. През изминалата седмица са регистрирани общо 141 случая на остри респираторни заболявания при 153 за предходната седмица. Заболеваемостта е 100,64 на 10 000 души население. За периода от 2 до 8 март този показател е бил 109.20 на 10 000 души.

По-малко са и заразните заболявания - 33 случая при 39 за седмицата до 8 март.

От групата на капковите инфекции са регистрирани 15 заболели от варицела в Стара Загора, с.Змейово, с.Обручище, с.Осетеново. По категория случаите са класифицирани като вероятни и са с 9 по-малко от предната седмица.

4 са новорегистрираните болни от скарлатина в Казанлък и Стара Загора, като случаите също са класифицирани като вероятни. Спрямо предходния период те са с 5 по-малко.

5 заболели от ротавирусен гастроентероколит са потвърдени в Стара Загора, Казанлък, Раднево, с.Дъбово и с.Ръжена. Тук бройката е с 4 повече спрямо предходната седмица.

Салмонелоза е потвърдена за един човек в Стара Загора.

7 вероятни и 1 потвърден случай има на вирусен хепатит. Те са установени в селата Копринка, Хрищени, Братя Кунчеви,Зетьово. Отклонението от предходната седмица е плюс 7.

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове.