В България има много крепости, които носят духа на средновековието и историята на земите ни. Те са интересни исторически и архитектурни забележителности, предпочитана дестинация за наши и чужди туристи.

Крепостта Овеч край Провадия
Тя е разположена източно от Провадия, построена на природно плато. Носи няколко наименования. По византийско време е наричана Проват. Турското ѝ име е Таш хисар, а българското – Овеч. Обитавана е от средата на III до края на XVII век. Крепостта е от времето на Петър и Калоян. В историята ѝ са вплетени движението на Ивайло, похода на рицарите на Амедей Савойски, османското нашествие, въстанието на царските синове Константин и Фружин, похода на полско-унгарския крал Владислав Ягело.

Крепостта Баба Вида
Това е единствената изцяло запазена средновековна крепост в България. Тя е служила като отбранително съоръжение и като замък на тогавашния местен владетел. Крепостта е отворена за посещения като музей от 1958 г. и се счита културен паметник с национално значение от 1964 г. Днес в крепостта се намира летния театър на Видин, където се провеждат редица културни мероприятия.

Асеновата крепост

Тя се намира на няколко километра от Асеновград. Построена е върху скалист връх над река Асеница. Естествената защита на крепостта е използвана още от времето на траките, които са построили свои укрепления там още през пети век пр. н. е. Крепостта няколко пъти е презастроявана, като най-много подобрения са направени през 1230-31 г., по времето на Иван Асен II. Най-запазената ѝ част днес е църквата Св. Богородица Петричка. Обявена е за архитектурен паметник през 1973 г.

Средновековната крепост край село Мезек
Намира се на километър от гръцката граница и на 5-6 км. югозападно от Свиленград. Това са останки от средновековна византийска крепост, построена в края на 11 век и е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функциите да охранява тогавашните териториални граници между реките Арда и Марица.

Ловешката средновековна крепост

Крепостта е разположена върху двете тераси на хълма Хисаря, над старата част на гр. Ловеч. През 1967 г. е обявена за архитектурно-строителен паметник. Първото заселване е било през 4-3 в. пр. н. е. Там са открити части от жилища, части от глинени съдове, златни накити и др. Според археологическите разкопки на това място е имало тракийско селище.