Ако скалата на търсене на недвижими имоти в Казанлък е от 0 до 10, то в момента е малко над нулата – на ниво 0.5, така собственик на агенция за недвижими определи ситуацията с имотния пазар в града на розите. Обявената пандемия от коронавирус се отразява негативно върху покупко-продажбата на имоти, категорични са брокерите в Казанлък.

Никакво търсене, банките не отпускат кредити и хората се въздържат от такава сериозна покупка, каквато представлява един имот, допълват те.

„Положението с търсенето на имоти в Казанлък и региона, както и навсякъде другаде в страната, не е добро, дори зле. И това е логично. Хората са изплашени, несигурни, поскъпват стоките от първа необходимост, мнозина са притеснени за работните си места и не предприемат стъпки към закупуване на ново жилище или друг имот”, споделят своите наблюдения собственици на агенции за недвижими имоти.

Има и още една причина за намаленото желание да се пристъпва към сделки с недвижими имоти. Поради предпазливост от гледна точка на своето здраве, някои потенциални купувачи са резервирани към огледи и контакти на този етап, особено семейства с деца.

Рано е да се правят генерални заключения за перспективите на пазара на имоти. Възможно е част от клиентите, които в момента са дистанцирани, да възобновят търсенето в кратък период след утихване на епидемията.

Иначе, преди затишието, породено от ситуацията с пандемията от COVID-19 и въведеното извънредно положение у нас, на имотния пазар в Казанлък най-търсени са били по-малките жилища, основно гарсониери и двустайни апартаменти. А най-предпочитаните квартали – центъра и западната част на града. Много силно е било търсенето на къщи с дворове, предимно в близките на Казанлък населени места. Собственичка на недвижими имоти обяснява това с факта, че заедно със сградата купувачите на къщи получават и земя. Къщи са се търсили и в града, но тук цената е доста по-висока от селските имоти. Имало е интерес и към бизнес имоти, но по-малко, отколкото към имоти за жилищни цели.