Отменя се официалното честване на 3 март на Шипка Официалният ритуал за честване 142 години от Освобождението на България на 3 март на връх Шипка се отменя по препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19, съобщават от Областна администрация - Стара Загора, и Община Казанлък.

Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен.

Въведените временни промени на движението в района остават в сила.

В мотивите си от Националния оперативен щаб за координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19 посочват две основни причини. Това са нова грипна вълна от вирус тип “Б“ в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София – област и др. и усложняване на епидемичната ситуация в страната от активирането на други инфекциозни заболявания.

Националният оперативен щаб за коронавируса предупреждава, че „струпването на големи групи хора на едно място създава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции“ и на базата на експертните становища препоръчват отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка за 3 март.

Препоръката е адресирана до президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Планираната тържествена програма в град Казанлък за Националния празник тази вечер ще се състои.

Съобщенията, изпратени от пресцентровете на Областна администрация и Община Казанлък, са от областния управител Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.