Да се отложи второто четене на Закона на маслодайната роза, поради необходимостта за неговото прецизиране в частта за дребните производители, за това са разговаряли на неформална среща в Казанлък председателят на Комисията по земеделието и храните в 44 Народно събрание Мария Белова, председателят на Националния клонов съюз на производителите на етеричномаслени култури Зара Клисурова, Петя Ставрева, председател на ПП „Обединени земеделци” и розопроизводители от община Казанлък.

Новината съобщи Петя Ставрева в града на розите по време на 116-ия празник, посветен на българската маслодайна роза.

По думите й, искането за отлагане на второто четене на Закона е продиктувано от поставени проблеми от страна на дребните розопроизводители и допълване на текстовете в тази им част.

На 25 април 2019 година Парламентът прие на първо четене проекта на Закон за маслодайната роза. С него се цели да се защити интересът на розопроизводителите и розопреработвателите, както и да се гарантира качеството на българското розово масло.

Насаждения от маслодайна роза ще се създават само от сертифициран посадъчен материал с доказан произход, предвижда законопроектът. Ще се регламентират и взаимоотношенията между производители и преработватели, чрез сключването на договори за изкупуване на маслодайната роза. Създава се публичен електронен регистър на розопроизводителите, розопреработвателите и обектите за производство на продукти от маслодайна роза. Предвиждат се и сериозни глоби за нарушителите на Закона.

Срокът за предложения преди второто гласуване изтича на 3 юни 2019 година, понеделник. Дали ще има възможност за отлагане на второто четене на Закона за маслодайната роза, засега не е ясно. По думите на членове на „Обединени земеделци”, от страна на партията и нейните експерти е направено много, за да влезе законопроектът в пленарна зала.