Откраднали сме ток за 10 млн. лева

За 10 лева годишно са кражбите на ток в страната,стана ясно от изявление на представители на електроенергийните дружества в България, пред btv. Кражбите се отразяват върху сметките за ток на изрядните платци, като дневната енергия за изрядните абонати на практика е два пъти по-скъпа за тях, в сравнение с ценаат, на която я плащат установените по-късно крадци.
По данни на ЕРП-та най- големи са кражбите на ток в бизнеса.


От електразпределителните дружества предлагат кражбата на ел. енергия да се приема за тероризъм.
Заради огромния ръст на кражбите на ток енергийния регулатор има намерение да предложи по- високи глоби за крадците на ток.
Към момента нарушителите могат да получат до 5 г. затвор и глоба до 15 хиляди лева.
Предложенията за промените идват заради многото случаи на системни кражби. Според новите правила, ако някой бъде хванат, че се присъединил незаконно към мрежата, ще му се начисляват сметките за шест месеца назад, а не за три, както е сега.

Според данните на най-голямото ЕРП у нас - всеки четвърти веднъж откраднал - повтаря. През 2018-та ЧЕЗ са хванали над 6600 кражби на ток - на бедни, богати, на домакинства и на фирми.
Другите две енергодружества също търпят такива загуби. В Южна България EVN е установил над 2700 злоупотреби за около милион и 200 хиляди лева. На североизток миналата година Eнерго-Pро е засякло 3500 случая на незаконно ползване на ток за над 2 милиона и 500 хиляди лева.