Отиде си още един математик
Първият месец на новата година продължава да прибира знакови имена на българския научен елит- както в района, така ив страната.
На 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст почина световноизвестният български математик акад. Благовест Сендов.

Това се съобщава от Българската академия на науките.

„Сендов беше изтъкнат държавник и общественик - ректор на Софийския университет, главен научен секретар на Българската академия на науките, председател на Българската академия на науките, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония”, казват още от БАН.
Академик Благовест Сендов беше приятел на Казанлък. не веднъж е гостувал в града, по покана на различни кметове, за участие в научни форуми, обществено- значими събития и благотворителни каузи.
Академик сендов е математик, бил е народен представител в 6 български Парламента, бил е Председател и заместник-председател на Народното събрание от 1995 до 1997 г., съответно от 1997 до 2004 година.
Кандидат е за президент през 1992 година, посланик на България в Япония и Филипините.
Огромен е и научният му принос.
Освен с политическите и научните си изяви, Благовест Сендов е известен и с образователния експеримент „Проблемна група по образованието“[1], наричан разговорно „Сендовската система“, който инициира, докато е ректор на Софийския университет.
Поклон пред паметта му!