От юли –имитациите на сирене и кашкавал отиват на отделна витрина

Имитиращите млечни продукти да бъдат разположени на отделни витрини в търговските вериги и магазините, се предвижда в измененията на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, които правителството трябва да приеме до края на месец юни.
Промяната е във връзка с регламент на Европейския съюз, чийто основен принцип е прекратяване практиката имитиращи продукти да бъдат обозначавани като млечни продукти. С промяната на наредбата изрично ще се забрани употребата на думата "млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти, посочва министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Наред с това правителството ще въведе и изискване за предлагане на имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, в търговската мрежа на отделни щандове, ясно обозначени с надписа "Имитиращи продукти", става ясно от проекта за изменение на наредбата.

Магазините ще трябва да отделят имитиращите продукти в отделни щандове с публикуването на промените в Държавен вестник, което би трябвало да се случи още в началото на юли месец.