От 20 септември уволняват работниците от Стайновата фабрика в Казанлък
Текстилната фабрика на Братя Стайнови затваря врати, от 1 август 205 работници са в платен престой, на 20 август връчват предизвестията за уволнение, от 20 септември започват уволненията

Един от символите на казанлъшката индустрия – вълненият тестил, отива в историята. Създадената през 1848 година от братя Стайнови фабрика за прежди и текстил затваря врати. На 20 юли т.г. Бордът на директорите на настоящето „Катекс” АД” излиза с решение за преустановяване дейността на производственото направление и преминава към освобождаване на работещите в дружеството.

205 работници ще бъдат уволнени от „Катекс”, след като текстилното предпирятие затваря врати. От 1 август работниците са в платен престой, на 20-то число този месец ще им бъдат връчени предизвестията за уволнение. Месец по-късно, на 20 септември, ще се извършат и самите уволнения.

Към момента постигнатите споразумения между представляващите дружеството и синдикатите са нищожни, каза за www.zakazanlak.bg Цветанка Пискова, председател на регионалната структура на КТ „Подкрепа” – Казанлък. "От страна на ръководството на предприятието не отстъпват по никавъ начин от предложенито си да бъде изплатено само едно обезщетение на уволнените работници, което на практика е в минимален размер, поради факта, че от 2009 година насам работниците са били на непълно работно време и 7-часов работен ден. Ние настояваме за изплащане на още едно обезщетение.", коментира Цветанка Пискова. Двете постигнати към този момент договорености са - да бъдат изплатени 6 брутни работни заплати на хората, които ще се пенсионират до края на 2016 година, които са само четирима души, и да бъдат изплатени 4 брутни работни заплати на 12 работници, на които предстои пенсиониране през 2017 година. Втората договореност е, ако даден работник си намери работа в периода на предизвестието от „Катекс”, да не връща разликата в изплатените му средства за срока на предизвестие. "За съжаление, синдикатите не намираме разбиране от страна на ръководството на дружеството, въпреки че при 150 хиляди лева фонд работна заплата, изплащането на още едно обезщетение на уволнените работници не е никак голяма сума", каза още синдикалният лидер на КТ „Подкрепа” в регион Казанлък.

Стангнация на пазара, силна конкуренция, губещо производство, са посочените причини за затварянето на дълголетната Стайнова фабрика в Казанлък.

Според отчета за 2015 г. на „Катекс” АД, направен от изпълнителните директори на компанията Иванка Якмаджиева и Димитър Димитров, вариантите за излизане от ситуацията са два - да се премине към производство не само на вълнена, но и на други видове прежда или предпирятието да стане логистичен център на индийски и китайски прежди.

Основни собственици на акционерно дружество „Катекс” са „Екорес проект 2003” – 36.83%, БОСТ АД – 42%, „Венчър Екуити България” – 16%. Последното дружество е 100% собственик на „Руно”. Предприятието, което години наред преработваше вълна, отдавна преустанови тази дейност и в момента се занимава с възобновяеми енергийни източници и производство на череши.

Според последни информации, някои от работниците на „Катекс” вече са намерили работа в „Арсенал” АД, на други са им предлагани места в предприятия със сходно производство, но намиращи се в други общини, което е не особено изгодно. Повечето от работниците, които ще бъдат уволенени след месец от бившето вече текстилно предприятие, най-вероятно ще отидат на трудовата борса.