Вчера (на Светли Понеделник), Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави св. Божествена Златоустова литургия в манастирския храм-паметник “Рождество Христово”, в Шипка. След службата, със свещенослужетели от епархията, архиереят освети реновираната сграда в комплекса.
На заседание на 10 март 2021 година, правителството отпусна 3 милиона лева за ремонтни дейности в манастирския комплекс „Рождество Христово“ – Шипка. Реновираната сграда е била предназначена за Семинария (Духовна академия към Московската патриаршия). По време на Междусъюзническата война в нея настаняват ранени войници. Оцелелите от тях създават семейства с местни и сградата осиротява. Превръщат я в сиропиталище – Дом „Шипка“, а след преустановяването на дейността му тя става санаториум за лечение на болни от силикоза. Всичко това до 1996 година, от когато сградата е разграбена и започва да се руши.
„Възкръсна Христос и радостта изпълни сърцата, душите и умовете ни, защото всички ние отново възкръснахме и вратите на Ада няма да надделеят. Възкресиха се любовта, вярата, надеждата, мъдрословието и добролюбието. Доказателство за всичко това е и фактът, че стоим пред тази сграда. С един от моите събратя архиереи, Пловдивският митрополит Николай, обсъждахме нуждата от спешни ремонтни дейности. Преди малко повече от година се обърнахме към Министерски съвет с молба за средства за възстановяване. Гредите бяха в стаите, колоните и подовете липсваха, а слънцето проникваше в празните стаи през отворения покрив. Трудът, усилието и вярата обаче надделяха. Огромна благодарност на г-н Бойко Борисов за отпуснатите средства, както и за това, че е тук за освещаването, на строителната фирма „Инертстрой Калето“ в лицето на Тони Йорданов, който се зае с нелеката задача да възстанови сградата без нито една конструктивна промяна в нея, на работниците, а също и на служителите в обителта. Бог да помага и занапред, да пази и съхранява душите ни и вярата ни, именно чрез хората, които я носят в себе си.“, каза митрополит Киприан минути след освещаването.
От своя страна изпълнителят на дейностите Тони Йорданов сподели, че възстановяването на сградата е било много голямо предизвикателство и благодари на владиката и Епархийския съвет за доверието. В нея предстои да бъдат настанени монасите на светата обител, които в момента живеят близо до реката в доста неблагоприятни условия. Мястото ще бъде превърнато в Център за православно наследство, в което всеки ще може да се поклони и пренощува.
На 1 май (Томина неделя) Митрополит Киприан ще отслужи св. Златоустова литургия в храма на Девическия манастир "Св. Въведение Богородично" в Казанлък.