Осигурен е транспорт за честванията на Хаджи Димитър

Във връзка с честванията на 150 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговите четници на 14 юли, Община Казанлък е осигурила транспорт за всички, които искат да се изчакат до Паметника на войводата на връх Бузлуджа. Автобусите ще тръгват в 9.30 часа пред хотел „Казанлък“. Цената на билета в едната посока е 3 лева, а двупосочният ще струва 4 лева. Връщането обратно ще започне след 15.00 часа. Промени в движението в пътния участък към връх Бузлуджа няма да има, но трафикът ще бъде натоварен.

Както вече zakazanlak.bg неколкократно информира, юбилейната програма в събота, 14-и юли, започва в 9.30 часа с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Стефан Караджа на едноименната улица в Казанлък.

На връх Бузлуджа почитането на паметта на героите е с начален час 11.00. Ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите, ще бъдат произнесени слова и ще бъдат положени венци и цветя пред Паметника на войводата. Около 11.30 часа ще бъде валидирана юбилейна пощенска карта, издадена от Министерство на транспорта по инициатива на НПМ „ Шипка – Бузлуджа“, за което ще бъде разкрита временна пощенска станция на върха. След това ще се състои мащабна историческа възстановка на битката под мотото „150 години Бузлуджанска епопея“. В нея ще участват близо 150 членове на Националното дружество „Традиция“ .

Следва раздаване на обреден курбан и народен събор – надпяване под надслов „Балканът пее хайдушка песен“, който е изцяло с възрожденски и патриотични песни и се организира за първи път. Заявено е участието на състави от повече от 20 общини.

150-ата годишнина от героизма на Хаджи Димитър и неговите четници се провежда под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Организатори са Община Казанлък и НПМ "Шипка-Бузлуджа".