Операта в Сидни отново отваря сценичната завеса

"Мисля, че тази година и другите опери ще отворят много бързо и зрителите ще се върнат в залите ни с надежда", каза художественият директор на Операта в Сидни Линдън Терасини.
Операта в Сидни е една от най-красивите и разпознаваеми сгради в света, превърнала се в емблематичен символ на Австралия. Открита е през 1973 г. от британската кралица Елизабет II, под звуците на Деветата симфония на Бетовен.
Неин създател е прочутият датски архитект Йорн Уотсън, който получава за проекта най-престижната награда за архитектура - "Плицкер". От юни 2007 г. Операта в Сидни е включена и в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО.
Изграждането на това модерно съоръжение продължава 14 години, след като по средата на този период датчанинът се оттегля, след намесата на няколко близки до правителството архитекти, които решават да променят интериора на сградата, за да спестят пари. Бюджетът в крайна сметка надхвърля 14 пъти предварително планирания и достига сумата от 52 млн. долара.
Любопитен момент е, че британският монарх пътува два пъти до Австралия, тъй като и през 2006 г. тя открива новото крило на операта, построено така, че да може в сградата да прониква светлина и да открива изглед към пристанището.
Бетонният покрив напомня за огромни издути от вятъра корабни платна (като раковини) и е дело на финландския инженер-конструктор Ове Аруп. Може да се каже, че световна известност сградата придобива именно, поради своята екстравагантна покривна конструкция. Някои виждат в нея, излязъл на сушата бял кит, но като всички архитектурни шедьоври - Операта в Сидни прилича само на себе си.
Идеята е на британския цигулар и композитор Сър Юджийн Гусенс, който през 1945 г. е поканен в Сидни от Австралийския комитет за телевизия и радио (оглавяван по това време от друг британец Сър Чарлз Моузес), за да дирижира записи за концертен цикъл. Гусенс бил поразен от безразличието на австралийците към великолепната панорама, на фона на която е разположен градът.
В обявения конкурс участват 223 проекта от 32 страни, но само този, на датчанина Йорн Уотсън бил концептуално различен. Казват, че целият бомонд на Сидни бил очарован от идеята на победителя.
Но когато първоначалният бюджет бил надхвърлен с над 95 млн. долара, австралийците не харесали новата опера.
С времето отношението към нея се променило и днес Операта в Сидни е един от символите на Австралия. Всяка година се посещава от над 8.2 млн. туристи от цял свят.
Операта в Сидни е заобиколена от вода от три страни и е разположена на площ от 22 хил. кв. метра, с дължина - 185 метра и ширина - 120 метра.
Архитектурният шедьовър разполага с около 1000 помещения, сред които 2 големи зали за оперни спектакли и концерти, 5 театрални, 5 репетиционни зали, 4 ресторанта, 6 бара и търговски обекти, които предлагат безброй сувенири.
Тя е седалище на Операта на Австралия, Театъра на Сидни и на Симфоничния оркестър на Сидни.
В нея се намира най-големият механичен орган в света - с 10 154 тръби.
В Операта в Сидни годишно се изнасят около 2500 спектакъла.
"Мисля, че тази година и другите опери ще отворят много бързо и зрителите ще се върнат в залите ни с надежда", каза художественият й директор Линдън Терасини.
Операта в Сидни подновява представленията, след като ги прекъсна през март заради пандемията от Ковид-19.
Премиерата на "Веселата вдовица" ще е във вторник пред публика, ограничена до 75 процента от капацитета. Зрителите трябва да носят маски, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.
"Да се върнем в залата, беше много вълнуващо - каза пред АФП художественият директор на операта Линдън Терасини. - Мисля, че тази година и другите опери ще отворят много бързо и зрителите ще се върнат в залите ни с надежда".
Представленията на закрито не бяха строго забранени в Австралия от няколко месеца, но операта в Сидни остана затворена заради увеличаващо се местно огнище на заразата през декември.

Интернет