ОБНОВЕНА! Началникът на БОП -Стара Загора с обвинение за ходатайство за криминално проявен

Началникът на сектор "Борба с организираната престъпност" /БОП/ в Стара Загора - Ивайло Стефанов Димов, е обвинен, че е ходатайствал за криминално проявен, задържан за разпространение на наркотици, съобщи на брифинг в прокуратурата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

За обвиненията срещу полицейския началник съобщи БТА.

„Едното от обвиненията е за престъпление по служба. То е извършено от Димов в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и което е осъществено при условията на продължаващо престъпление – с две отделни деяния. Второто обвинение е за престъпление против правосъдието“, уточни Арнаудова.

„На 6 октомври 2015 г. в Стара Загора след проведена полицейска операция е било задържано лице от криминалния контингент, многократно осъждано основно за разпространение на наркотични вещества. Същото лице е изтърпяло наказание от 4 години лишаване от свобода през 2011 г. На 6 октомври същото лице е било задържано за извършено престъпление, окачествено като „разпространение на наркотични вещества на публично място. На следващия ден прокуратурата в Стара Загора е повдигнала обвинение на лицето и е постановила задържането му за срок до 72 часа. След задържането му с постоянна мярка „задържане под стража“ началникът на сектор БОП Ивайло Димов е отишъл при окръжния ръководител и зам.-окръжния прокурор на Стара Загора и е поискал от тях съдействие в две посоки“, подчерта Арнаудова.

По думите й Димов е искал да има специално отношение към задържаното лице, изразяващо се или в забавяне на разследването, или да бъде сключено споразумение за по-ниско наказание и смекчаващи обстоятелства, каквито в действителност не е имало.

Окръжният прокурор и заместникът му, осъзнавайки, че това е абсолютно нередно искане от страна на Димов, са отклонили исканията му.

„Този отказ обаче не е отказал Ивайло Димов да търси варианти за смекчаване на наказателната репресия на задържаното лице”, обясни Арнаудова.

Ивайло Димов е потомствен полицай, научи zakazanlak.bg. И баща му, и дядо му също са били служители на МВР.

През 2008 година в качеството си на разузнавач в сектор "Икономическа полиция" в Стара Загора обвиненият началник днес на БОП е бил награден с обявяване на благодарност от директора на Национална служба “Полиция” за проявена инициативност и постигнати професионални резултати и във връзка с празника на МВР 5 юли.