Нов вид измама в интернет заплашва от името на несъществуващи служби за сигурност Нов вид интернет измама може да ви бъде изпратена неочаквано на имейла ви. Измамниците са озаглавили електронното съобщение с името несъществуващи европейски и български служби, като съобщението е прикрепено като снимка. Всъщност представлява уж официална бланка на Европейски център за борба с киберпрестъпността. За по-голяма тежест е спомената и Бригада за защита на малолетни и непълнолетни, както и Европейски жандармерийски сили.
Схемата - Отдолу, на вашето внимание, следва цитиране на Закон относно закрилата на детето. И най-същинската част е обвинението за използване на интернет сайт за запознанства, или социални мрежи с непълнолетни, като представяте, споделяте и разпространявате с непълнолетни голи снимки. Тези снимки били заснети от техни компютри и можело да се използват срещу вас като доказателство за дейността ви. Сочи се още, че вие може дори да не подозиране, че сте въвлечен в престъпната схема, свързана с педофилия и детска порнография.
След което сочат име за контакт от Столична дирекция, което е реално съществуващо, или някоя от службите у нас, и те карат да му се обадиш в най-скоро време, за да разрешите проблема. Ако не го направиш, до 24 часа може да бъдеш арестуван – пишат измамниците.
Такива съобщения биха могли да изкара от равновесие всеки нормален българин, или най-малкото да ви накара да си търсите правата. В писмото не се сочат телефони, няма и линкове, върху които да натиснете.
И ако не се вгледате добре в съдържанието на писмото, за да откриете несъответствията, най-вероятно ще върнете отговор през имейла и ще последват изнудвания.