Сребърен медал спечели деветокласникът от Математическата гимназия в Казанлък Александър Проданов в приключилата Трета Европейската олимпиада по физика (EuPhO). Форумът се проведе в латвийската столица Рига.

Освен него със сребро е и друга млада надежда във физиката от България. Александър Кръстев.

Спечеленото отличие за възпитаника на казанлъшката Математическа, е поредното за тази година, след успешни участия на международни олимпиади по математика и природни науки.
Общо пет медала спечелиха българските гимназисти в Европейската олимпиада по физика. Освен среброто на двамата Александровци, те се прибират от форума с един златен медал за Георги Александров и две бронзови отличия – за Владимира Иринчева и Иво Петров.
Те ги спечелиха в конкуренция със 175 състезатели в 36 отбора, от 35 държави.

Ръководител на българския отбор за участието в Европейската олимпиада по физика бе Нено Тодоров от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
Европейската олимпиада по физика е състезание за гимназисти. То се провежда в допълнение към Международната олимпиада по физика, започнала през 1967 г. Концепцията за EuPhO е подобна на реалните изследователски ситуации, с кратко описание на проблемите и много пространство за творчески решения.
Миналата година нашите гимназисти също спечелиха един златен, два сребърни и два бронзови медала.