Не сирийци, а афганистанци масово мигрират у нас

Тотална промяна в профила на мигрантите е настъпила от началото на тази година, като вече на всеки десет чужденци в потока се пада едва по един сириец. Тенденцията проличава от данни на Държавната агенция за бежанците, предоставени на „Монитор“ и цитирани от БЛИЦ.

Според тях от януари до момента от всички 7845 лица, поискали закрила у нас, 966 са сирийски граждани. За сравнение в предишната година всеки четвърти е бил сириец. Сега масово мигрантският поток е съставен от афганистанци. През юни например 55% от задържаните на границата чужденци са били точно от Афганистан, посочват в своя справка от МВР.

Иракчаните са били 18 на сто, а сирийците само 11%. Останалите 16 на сто са тръгнали към страната ни от други държави.


Точно обръщането на тенденцията в бежанския поток и все по-малкото сирийци, търсещи закрила у нас от войната в родината им, е причина и за драстичния спад в броя на предоставените бежански и хуманитарни статути,са уточнили още от ресорната агенция. През тази година бройката е шест пъти по-ниска в сравнение с предишната. Липсата на основания да се предостави закрила на афганистанци и иракчани води и до значителния ръст в отказите.Освен промяна в профила на бежанците напоследък се забелязва и тенденция за преориентация в посоката, от която пристигат мигрантите. От данните на МВР става ясно, че през юни 81 души са били задържани на браздата с Гърция, което е двойно повече в сравнение със същия месец на 2015 година. В същото време при посещението си у нас през седмицата гръцкият министър на отбраната Панайотис Каменос уверил нашите власти, че няма съществено раздвижване на бежанците от тяхна страна към нас.


Общо за месеца са задържани 1511 чужденци по всички граници, от които 65 с предоставен хуманитарен статут. 144 от тях страната ни е върнала обратно, откъдето са дошли. Засилените мерки на МВР срещу самите каналджии, за които вътрешният министър Румяна Бъчварова многократно подчертава, са дали като резултат 60 задържани лица за трафик.