С въвеждането на Персонален идентификационен номер (ПИК) НАП на практика даде възможност и на физическите лица да общуват онлайн с администрацията, без да трябва да плащат в закупуването на електронен подпис. Очаква се с въвеждането на мобилното приложение BGID, стартирано като идея от Министерството на електронното управление по времето на Божидар Божанов, да се даде още по-голям тласък на масовото използване на публични е-услуги.
Националната приходна агенция обяви, че в началото на октомври спира достъпа до стария си портал за електронни услуги. Повече от година той работи паралелно с новия, като през това време бяха прехвърлени всички потребителски профили и правата на достъп.
Новият портал за е-услуги на НАП стартира миналата година, макар че първоначалните очаквания бяха за края на 2020 г. Той струва на данъкоплатците 2.57 млн. лв., от които 2.2 млн. лв. са европейско финансиране.
С пускането си той улесни потребителите при декларирането и плащането на данъци, предоставяйки им по-интуитивна навигация и бърз достъп до информация за всяка услуга. Порталът предоставя и допълнителни функционалности, като: Профил, Моите услуги, Известия, Последно използвани услуги.