Най-добрият клас: 11 А на Математическата


„Най-добрият 11 клас в нашето училище” е проект на омбудсмана на Казанлък Гинка Щерева, който тя осъществи с подкрепата на учебните заведения на територията на общината. Проектът завърши с отчитане на резултатите от средния успех на 11-те класове в казанлъшките средни училища. На първо място е класиран 11 А на Математическа гимназия „Никола Обрешков” със среден успех 5.28. Следват го 11 Б на СУ „Екзарх Антим I” – 5.18, 11 Б на ХГ „Св. св.Кирил и Методий” – 5.04, 11 А на ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт – 5.01, 11 Б на ПГ по лека промишленост и туризъм – 4.94, 11 А – Художествена гимназия „Акад. Дечко Узунов” – 4.84, 11 Б – ПГ „Иван Хаджиенов” – 4.50. Този проект на Щерева, която е член на „Експерти за Казанлък”, е един от трите големи проекта, реализирани само през тази година от нейна страна сред казанлъшките ученици.

Първият проект е свързан с повишаване на тяхната финансова компетентност. „На кафе с омбудсмана на Казанлък” е била втората голяма инициатива на Щерева, насочена към деца и ученици от рисковите групи. А третият проект „Най-добрият 11 клас в нашето училище” бе отчетен по време на заключителната среща на Гинка Щерева с възпитаниците на казанлъшките средни училища.

„Моите права: Как мога да повиша правната си култура?” е тема, по която казанлъшкият омбудсман също е провела срещи и дискусии с ученици през тази година. Целта е подрастващите да са наясно за необходимостта да бъдат информирани, да знаят правата, но и задълженията си на граждани на България и на Европейския съюз, за правата им на потребители и към кого да се обърнат, ако считат, че правата им са нарушени.

Заключителната среща на обществения посредник Гинка Щерева с учениците по осъществените проекти завърши с една изключително приятна изненада. Това бе представянето на филма на бизнесмена, пътешественика и мецената от Казанлък Илиян Дончев „Забранените кралства на Хималаите – Мустанг”. Едно наистина вълнуващо и невероятно пътешествие в непознатото хималайско кралство, където и днес няма ток, телефони, телевизия, пътища. Място, в което времето сякаш е спряло преди 7 века, а пространството под заснежените осемхилядници събира Земята и Космоса.