Основно училище "Христо Ботев" в казанлъшкото село Енина е големият победител в конкурса на EVN България за изработване на макет на тема „Екоград“ от учебната 2017/18 година. Учениците от 4 клас спечелиха наградата - спортна площадка, чието официално откриване бе днес, 8 октомври, от 12.30 часа в двора на учебното заведение. Лентата прерязаха Жанет Стойчева – член на управителния съвет на "EVN България Електроснабдяване", кметът на Енина Веселин Андреев, Детелина Начева – директор на ОУ „Христо Ботев“, Румяна Сандалова – старши експерт „Образование“ в Община Казанлък, и Александър Попов – експерт от Министерството на образованието и науката.

Спортната площадка е наградата, която електроразпределителното дружество осигури на четвъртокласниците от изминалата учебна година за техния успешен проект на екологичен град. Макетът на малките възпитаници на енинското школо представи техните идеи за екоград, в който потреблението на енергия и вода е енергийно ефективно, разумно и екологично. ОУ „Христо Ботев“ в село Енина участва в програмата на EVN от учебната 2015/16 година, като до този момент над 120 деца от Енина и околностите са преминали обучения за разумно използване на енергията. За цяла Югоизточна България програмата на EVN за настоящата 2018/19 учебна година включва обучения за 12 000 ученици от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас в общо 57 училища.

Наградата за учениците от училището в Енина съвсем не е случайна. Именно в това населено място в община Казанлък се намира първата българска електроцентрала за обществено електроснабдяване, замислена, проектирана, финансирана и построена от българи. Електричеството, което нарежда Казанлък сред първите електрифицирани градове в страната, е реализирано от заработилата в 0.00 часа на 31-ви декември 1913 срещу 1-ви януари 1914 година първа ВЕЦ в България.

Конкурсът на екологична тема е част от дългосрочната инициатива на дружеството „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология.“ Обучителната инициатива на EVN България е насочена към ученици от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. Компанията стартира обученията по енергийна ефективност в училищата през 2009 г., като до края на учебната 2018/19 г. общо над 32 100 ученици ще са преминали обучения за разумно използване на природните ресурси. Уроците се провеждат от преподавателите в 4 учебни часа през годината в Часа на класа. Инициативата има за цел изграждане на самосъзнание сред подрастващите за разумно и безопасно използване на енергията и опазване на околната среда.