614 заявления за регистрация на розопроизводители са били подадени до момента. За 514 от тях вече са издадени и необходимите заповеди, информира директорът на Областна дирекция „Земеделие“ в Стара Загора Елка Бонева, цитирана от в. „Старозагорски новини“.

По думите на директора на областната дирекция по земеделие до края на месец май има време да бъдат обработени подадените заявления. „Трябва да се знае, че след получаване на заявлението за регистрация екипи извършват проверки на терен, за да бъде спазено законодателството“, кава още Елка Бонева. Проверяващите комисии са съставени от представители на областната комисия „Земеделие“, Института по розата в Казанлък, както и експерт от семеконтролната инспекция в растениевъдството.

Проверките са на място и са детайлни, уточняват от земеделското министерство. Те се извършват в присъствието на собственика на насажденията или на негов представител. Основната цел е да се установи видът на насажденията, колко от площите са засадени с Rosa damascena и колко с Rosa alba и да се запази качеството на българското масло

Идентификацията на розовите насаждения се прави във фенофаза „цъфтеж“ в началото на кампанията по розобера и началото й бе обявено на 15 май. Дейността е съгласно Закона за маслодайната роза, приет през януари 2020 г., и ще продължи до 15 юни.