Националното кръщене и Чудотворна икона -  за празника на Стара Загора

В неделя, 7-ми октомври Стара Загора става център на второто голямо национално кръщене.

Събитието ще се проведе в храм "Св. Въведение Богородично", от 11.00 часа, като в него ще се включи и Старозагорският митрополит Киприян.

Кръщенето в Стара Загора е част от Движение за национална кауза ДНКQ организираKF под патронажа на Патриарх Неофит=
В него участват всички семейства от кампанията "Направи го за България", регистрирали детето си, заченато 2017, на www.napravigo.bg

От днес до неделя Стара Загора посреща гости отблизо и далеч по повод своя празник.
За празника градът посреща днес и българския патриарх Неофит и Чудотворна икона от Украйна.
Патриархът ще гостува заедно с митрополитите от Светия синод между 5 и 7 октомври в Града на липите., като светите отци ще се включат и в честването на 180 години от рождението на Митрополит Методий Кусев.
Точно в 17 часа пред парк „Тракия“ (южното платно на бул. „Цар Симеон Велики“), старозагорци ще посрещнат Чудотворната икона на Света Богородица „Скоропослушница“, която идва от град Ананиев, Украйна.
Литийното шествие, водено от патриах Неофит и митрополитите от Светия Синод, ще стигне до храм „Свети Николай“, където иконата ще бъде изложена за поклонение. Света Богородица „Скоропослушница“ е покровител на онкоболните, затова в църквата ще бъде отслужен молебен за тях.
Чудотворната икона ще остане в града, в храм "Свети Николай Чудотворец" до 8-ми октомври.
Утре- 6 октомври от 9.30 часа започва тържествена сесия на Общински съвет Стара Загора. В 10.00 часа ще бъде дадено началото на конференция под надслов“ 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев“. Тя ще бъде открита от патриарх Неофит.
Водещи историци ще изнесат доклади, свързани с дейността на митрополит Методий за обособяване на Старозагорската епархия, изграждане на храмовата и манастирска мрежа в нея и др. Ще бъде излъчен и специален филм за делото и живота на митрополит Методий Кусев, копия от който ще бъдат дарени на старозагорските училища, съобщиха от екипа на кмета Живко Тодоров.
Следобед патриарх Неофит и митрополитите ще посетят храма „Света Троица“ и ще присъстват на освещаването на ремонтираната сграда на неделното училище към храма. По-късно ще поднесат венци пред паметника на митрополит Методий Кусев в началото на едноименния парк. От 18 часа започва Възкресно-празнична вечерня в храм „Свети Николай“.
В навечерието на празника на Стара Загора, с решение на Епархийския съвет се променя статута на храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“, който става катедрален храм, тъй като е най-голям и най-величествен. Досегашният „Свети Димитър“ ще бъде митрополитски храм.
Учредена е и благотворителна фондация „Свети Киприян Цамблак“, която ще подпомага даровити деца, които учат богословие, както и деца с талант за изкуство.