Народно читалище „Освобождение 1884 г.“ в Шейново организира Национален конкурс за кукерска маска „Да победим злото чрез добро!“. В него могат да участват деца от шест до 18 години. Маските могат да бъдат изработени от различни материали – вълна, текстил, кожа, дърво, прежда, зърна и други и ще се състезават в два раздела – човешки и зооморфни. Те трябва да бъдат изпращани на адреса на НЧ „Освобождение“, ул. „Опълченска“ № 22, до 25-ти април.

Победителите в двата раздела ще бъдат отличени с предметни награди, а грамоти ще получат всички участници. Конкурсът се осъществява с финансовата подкрепа от Национален фонд „Култура“.

Инициативата е част от традиционния кукерски фестивал в Шейново, който се организира от читалището в последните години. Чрез него се популяризират кукерските традиции като част от българските народни обичаи, показвайки разнообразието на кукерските маски в различните етнографски области в страната.
Конкурсът за кукерските маски ще създаде допълнителни занимания и приятни емоции за подрастващите, в трудните условия на пандемията.