На 113 години Празникът на розата в Казанлък стана Номер 1 в България

Фестивалът на розата в Казанлък спечели първо място в конкурса за годишните награди на Министерството на туризма, които се връчват за първи път. На 113 години Празникът на розата получи огромна подкрепа в онлайн гласуването и заслужено грабна голямата награда на България в сферата на туризма. Отличието за Казанлък бе спечелено в оспорвана надпревара с други известни културни събития като Събора на народното творчество и животновъдство – Рожен, Дефиле на младото вино – Пловдив, Сцена на вековете „Царевград Търнов“ – Велико Търново, и Фестивал на пясъчните скулптури – Бургас.


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи снощи високото отличие на Кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Тя каза, че Общината ще продължи да утвърждава Казанлък като целогодишна и устойчива туристическа дестинация. През 2017 година предстои да се проведе 114-ият Празник на розата в Казанлък.


Гласуването за Годишните награди на Министерството на туризма определи второ място за друго събитие в Казанлък - Екопоход до Тракийския мегалит - "Пътят на мълчанието", в категорията „Специализиран туризъм“. Отличник в тази категория е Археологически резерват „Старинен Пловдив“ .

В други две категории Община Казанлък се нарежда сред първите трима победители - в категорията „Община на 2016 – Културно-исторически туризъм“ и в категорията „Туристическа атракция/обект“ - Музей на розата.

От 6-те категории, в които Община Казанлък кандидатства, комисиите към Министерството на туризма я номинираха за финала в 4. Победителите бяха определени, освен с гласовете на комисиите, така и с онлайн гласуване. Целта на номинациите в първите годишни награди на Министерството на туризма бе да се посочат най-добрите в туристическия бранш и да се създаде необходимата конкуренция в сектора.

Церемонията се състоя в залата на Военен клуб - София.