Първи летен детски празник организира музей „Чудомир“ на 11 юли от 10.00 часа в сградата на музея. Интересното начинание е провокирано от двама наследници на именития художник и писател Димитър Чорбаджийски – Чудомир, които събират своите таланти в една детска книжка с интригуващото заглавие „Спасителите на тъмната луна“.


9-годишният Томас Вергили, пра-правнук на брата на Чудомир – Георги Чорбаджийски, който живее в Италия, е написал приказка за деца. Неговият родственик, правнук на Георги Чорбаджийски, който пък живее в Англия, е направил рисунките към книжката, които ще бъдат оцветени от малките казанлъчани.

Така двама от наследниците на гениалния писател и художник, творил в града на розите, ще се представят задочно пред децата на Казанлък със своята съвместна творба. Предвидено е аниматори – артистите от общинския театър „Любомир Кабакчиев“ Георги Атанасов и Десислава Вулева, да прочетат приказката, а на мултимедия тя да бъдат разгърната страница по страница. След което в творческа обстановка децата ще оцветят копия от приказката и ще подредят изложба.

Музей "Чудомир" щедро отваря вратите си за малките казанлъчани, за да ги въведе в един свят, изпълнен с много творческа енергия. Идеята за първия летен детски празник идва в резултат на ползотворната съвместна работа на музея с директор Добрина Матова с наследниците на Димитър Чорбаджийски, най-активните от които е неговата племенница Лилия Димитрова.