Мозъчен тръст: Оръжейното превъзходство на Запада е застрашено от Китай и Русия

Решението на двете страни да инвестират в новите военни технологии подкопава равновесието, обяви в годишния с доклад лондонският МИСИ.

Технологичното превъзходство на Запада в оръжейната област се подкопава, имайки предвид развитието на Китай и Русия, предупреждава Международният институт за стратегически изследвания (МИСИ).

В годишния си доклад за равновесието на въоръжените сили в света, публикуван днес, МИСИ отчита две открояващи се тенденции в сферата на оръжията, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Първата е разпространението на нови технологии, с които се сдобиват и държави, и недържавни образувания, което намалява разликите във въоръженията по света", заяви пред Франс прес Джон Чипман, директор на базирания в Лондон престижен мозъчен тръст.

Той даде пример с терористична групировка в Близкия изток, чието име не каза, на която според него има подкрепата на Иран в разработването на импровизирани експлозивни устройства.

Сред тези нови технологии, някои от които създадени в гражданския сектор, Чипман спомена безпилотните самолети и кибероръжията, които позволяват дадена страна да бъде дестабилизирана чрез атаки с вируси.

Ако през последните две десетилетия "западните страни бяха водещи в сферата на новите технологии", с явно предимство пред другите действащи лица, "то днес това технологично преимущество намалява".

Втората тенденция е решението на Русия и Китай да инвестират в тези технологии, за да "модернизират своите въоръжени сили", посочи Чипман.

Това "поставя под въпрос сегашното равновесие на силите в Европа" и "очертава бъдещото равновесие в Азия".

Чипман подчерта желанието на Китай да се съсредоточи върху "военноморските измерения на отбранителната си политика", като инвестира повече средства в кораби и подводници.

В същото време финансирането на въоръжените сили в Европа продължава да е предизвикателство, отбеляза той и даде за пример факта, че само четири от 26-те страни членки на НАТО от този континент изпълняват целта да отделят 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Това са Гърция, Полша, Великобритания и Естония. Останалите 22 държави отделят средно по 1,1 процента от своя БВП за отбрана.

За сметка на това бюджетът за отбрана на Русия се е увеличил значително миналата година. Азия харчи близо 100 милиарда долара повече за отбрана годишно от европейските членове на НАТО.

В Близкия изток вдигането на санкциите срещу Иран му позволява да модернизира своите оръжия, значителна част от които са от 70-те години на миналия век, отбелязва МИСИ.

"Това възможно превъоръжаване" на Ислямската република може да промени баланса на силите в региона, водейки до "по-голямо сътрудничество между страните от Персийския залив, основано на военните връзки, които се наблюдават сега в Йемен".


Източник: Интернет, БЛИЦ,