Министерският съвет на България ще разглежда новия проектозакон за маслодайната роза през февруари. Това е съобщил народният представител от област Стара Загора Радостин Танев пред Радио Стара Загора, научи zakazanlak.bg.

В момента проължава общественото обсъждане на проекта за нов закон за розата сред различни обществени групи.

Браншови организации, производители и преработватели могат да дават своите предложения, за да бъде изготвен работещ закон.

Нуждата от регулиране на сектора се появи след кризата при изкупуването на розите през 2018 год. Розоварните отказаха да приемат цвета, като се оправдаха със свръхпроизводство и намален капацитет за преработка. Цените на суровината паднаха и много от продукцията остана на полето. Розопроизводители излязоха на протест, за да поискат държавата да се намеси в бранша.

В новия проект на закон за розата езаложена глоба от 500 до 1000 лв. за производство на розов цвят от нерегистираните фермери, а за преработващите предприятия имуществена санкция от 3000 до 5000 лв.

Народни представители от БСП поясниха, че те са готови със свои предложения за закон, ако скоро Министерски съвет не приеме нужните текстове. Социалистите настояват и за възможности за държавна помощ на земеделските стопани, според количеството произведена продукция, както и да не се неглижира Институтът на розата в Казанлък, който може да поеме контролни функции при сертификацията на посадъчния материал и при преработката.

До новата кампания за розобер остават 4 месеца.

Към момента няма официални данни от страна на Министерство на икономиката за количеството розово масло, произведено в страната през миналата година.


Проектът за нов Закон за розата може да прочетете ТУК:

http://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-reshenie-na-ministerskiya-svet-za-rose/