Министър Красимир Каракачанов идва в Казанлък за честванията на 23-и пехотен Шипченски полк

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще вземе участие в честванията на 18 януари в Казанлък, посветени на 130-ата годишнина от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк, потвърдиха от Министерството на отбраната.

Началото на тържествата е в 12.00 ч. пред Паметника на загиналите воини за свободата на България в парк „Розариум“. Ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участват почетен караул от състава на 61-а Стрямска механизирана бригада и военен духов оркестър.

След ритуала с военни почести ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметната плоча на създателите на военния марш на 23-и пехотен Шипченски полк „Велик е нашият войник“. Стиховете са написани през 1916 година по време на Първата световна война от казанлъчанина подпоручик Константин Георгиев, а автор на музиката е Михаил Шекерджиев, който е от Габрово. През май 2001 г. маршът „Велик е нашият войник“ бе обявен за химн на Българската армия.

Във Военно формирование от състава на 61-а механизирана бригада на територията на Казанлък ще бъде открита „Стая на бойната слава и летопис”, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на 23-и пехотен Шипченски полк в района на Гарнизон-Казанлък.

В 17.00 ч. във Военния клуб в Казанлък ще започне тържествено събрание-концерт, на което министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще награди членове на военно-патриотичните организации.

Честването на 130-годишнината от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк е под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която е почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). В инициативния комитет са включени командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, местните организации на СОСЗР, Съюза на подофицерите, Съюза на ветераните от войните, Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, представители на клубовете „Приятели на армията“ от казанлъшките училища.

С Указ № 11 от 19 януари 1889г. на княз Фердинанд е сформиран 23-и пехотен Шипченски полк, показал нечувана храброст и героизъм в битките. Най-изтъкнатият негов командир е ген. Иван Пашинов.