Министър Димов подаде оставка, Борисов я прие

В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Премиерът Борисов прие оставката на министър Димов, се казва в кратко съобщение от правителствената пресслужба.

Подалият оставка екоминистър Нено Димов заема този пост над 2 години и половина, като бе избран на 4 май 2017 г. от 44-ото Народно събрание. Той бе предложен на поста от коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти".

На 9 януари 2020 година министър Димов бе задържан за 24 часа при спецакция в Министерството на околната среда и водите.

Нено Димов е познато лице в политиката, като е бивш зам.-министър, депутат и председател на Института за дясна политика.

Роден е на 20 септември 1964 г. в София. Завършил е френската езикова гимназия в столицата и СУ "Климент Охридски", факултета по математика и информатика. Магистър е по математика и доктор по физика. Научен сътрудник I степен в Геофизичен институт БАН.

Член на Генералната Асамблея на Регионалния екологичен център в Сентандре, Унгария (1998-2002).

В периода 2001-2002 е бил директор на дирекция "Програмиране и информация" към Изпълнителна агенция околна среда. Член на УС на Европейската агенция по околна среда (1997-2002).

Бил е главен секретар на Министерство на околната среда и водите и заместник-министър на околната среда и водите в кабинета на Иван Костов (1997-2001). По-късно е и депутат от ДСБ в 40-ото Народно събрание (2005-2009), член на комисиите по икономика и по бюджет и финанси.

Владее френски, английски и руски език.