От години се спори по въпроса използваме ли правилно микровълновите печки. От десетилетия те са част от нашето ежедневие, но малцина знаят как да ги използват така, че храната, която приготвяме в тях да бъде безвредна.
Учените са установили, че вълните не правят храната вредна и опасна за хората, още по-малко пък – радиационна. Вярно е, че при приготвянето в нея храните губят голяма част от полезността си. Това зависи от температурата и времето за готвене или претопляне. Но това се получава и при друг вид термична обработка – печене в обикновена фурна, варене, пържене. Категорично е, обаче, че трябва да бъдем внимателни с пластмасовите опаковки за храна. Това е една от най-често срещаните грешки.
При нагряване пластмасата се разпада в храната, което влияе на хормоните и метаболизма в организма, както и на функцията на щитовидната жлеза. Установени са още влияния върху плодовитостта, развиването на астма и повишаване на кръвното налягане. Важно е да се знае, че дори пластмасовия капак, който се използва, също може да бъде вреден. Това е заради циркулацията на парата, при която вредните химикали също попадат в храната.
Затова е най-добре в микровълновата печка да се използват други съдове от безвредни материали – например керамика или устойчиво на високи температури стъкло.
В домашни условия идеална е комбинацията между фризер и микровълнова печка. В микровълновата печка храната може да бъде размразена и приготвена за кратко време, като по този начин се запазват почти напълно хранителните вещества, витамините и естествения вкус на продуктите.
Малко история – първата микровълнова печка е произведена още през 1947 г, предназначена специално за размразяване на храна във войнишки столове и болници. Височината й е била колкото човешки ръст и тежала около 340 кг. От 1949 г. започва серийното й производство.
Американска фирма произвежда първите микровълнови печки за битови нужди през 1955 г. Серийното производство на микровълнови печки за битови нужди пуска на пазара японската фирма Sharp през 1962 г.