Механото изпрати випуск ‘2018

Завършиха първите мехатрончици и строителни техници, които се обучаваха в ПГ "Иван Хаджиенов"

Механотехникумът изпрати абитуриентите от випуск 2018 година. 81 момчета и момичета чуха за последен път училищния звънец и се разделиха с класните стаи в емоционално тържество. Зрелостниците завършват в 4 специалности – „Машини и системи с цифрово програмно управление”, "Компютърна техника и технологии”, „Строителство и архитектура” и „Мехатроника”.
Тази година е специална за ПГ „Иван Хаджиенов”, защото за първи път завършват две паралелки с новите специалности „Мехатроника” и „Строителство и архитектура”.

„Мехатрониката е съвременна специалност, която, всъщност, подготвя учениците по три специалности – машиностроене, електротехника и компютърни технологии. Това е особено важно за всички, които ще продължат пътя си като техници и инженери, защото те ще имат познания в различни области. На практика, това е една универсална специалност”, казва класният ръководител на 12 „г” клас – първите мехатрончици на „Иван Хаджиенов” – д-р инж. Николай Харизанов. По думите му, учениците, които завършват днес, са много добре подготвени, имат амбиции да продължат с образованието си нагоре. „Това е един много силен клас, в който всички имаха желанието и потенциала да научават все повече и да се развиват”, допълва инж. Харизанов.

От 17-те завършващи специалността тази година – 15 момчета и 2 момичета, 10 категорично ще следват висше образование. В този клас се дипломира и отличникът на випуска Христо Узунчев, който и четирите години на своето обучение е завършвал с пълен отличен. Момчето ще продължи да учи „Мехатроника” във висше учебно заведение – към момента се двоуми дали да е в Техническия университет в София или във филиала му в Пловдив. Тук е и Тодор Мицов – един от експериментаторите на класа, който редовно участваше в Месеца на професиите със свои разработки. Той е избрал да следва в Техническия университет в Габрово. Също в Габрово, но задочно, се стяга да продължи образованието си Гюлхан Мустафа. Той е едно от момчетата, които провеждаха практиката си в „Арсенал” и искрено се надява след бала да продължи да работи във фирмата, защото там се чувства на мястото си. И други възпитаници на Механотехникума, чието дуално обучение премина в най-голямото машиностроително предприятие у нас, се надяват да станат част от неговия колектив.

Паралелката „Мехатроника” в ПГ „Иван Хаджиенов” бе открита по предложение и с личното съдействие на изпълнителния директор на „Арсенал” АД Николай Ибушев. Днес пълният отличник на Випуск ‘2018 Христо прочете поздравителния адрес от негово име до директора на училището Мариана Демирева, до учителите, абитуриентите и първите мехатрончици. В поздравлението на Николай Ибушев, връчено от Йордан Йорданов, директор „Управление на процесите” в дружеството, се казва: „Убеден съм, че днешните абитуриенти ще тръгнат по житейския си път със самочувствието на специалисти, защото Механотехникумът на Казанлък създава технически кадри, които имат отлична теоретична и практическа подготовка. Това е доказано в 93-годишната история на училището с постиженията и професионалната реализация на неговите възпитаници.

За мен е удоволствие да поздравя зрелостниците от първия випуск „Мехатроника”. На вас се падна честта и тежестта да се обучавате в една нова и модерна специалност. Но трябва да сте горди от този факт, защото сте първи и защото придобихте знания и умения, отговарящи на високите стандарти на съвременната индустрия. Радвам се да споделя от мое име и от името на ръководството, че „Арсенал” АД даде възможност на учениците от машиностроителните специалности да развият своя потенциал, придобивайки практически опит в структурните звена на фирмата и получавайки знания от наши водещи специалисти. Връзката между училището и реалното производство, която осъществихме като партньори в дуалното обучение, е една от най-важните за създаване на добре подготвени кадри, на знаещи и можещи хора, на които принадлежи бъдещето. Успешното взаимодействие между „Арсенал” и ПГ "Иван Хаджиенов" е гаранция за добро професионално образование, което превръща учениците от класните стаи в истински специалисти в своята сфера и предоставя възможност за добра житейска реализация”.

Приветствиe към зрелостниците отправи директорът на Механотехникума Мариана Демирева, която пожела на добър час на зрелостниците и благодари на фирмите партньори за съдействието в дуалното образование.

Випуск '2018 дари училището с първата книга, събрала есета, стихове, размишления на всички 81 абитуриенти, наречена „Антология на българската поезия и проза през погледа и ръкописа на хаджиеновци”. Учениците си избраха и Мис и Мистър "Механо", които получиха ленти и грамоти. Това са Пламена Янкова и Радослав Иванов от 12 "б" клас. Имаше и класации за класовете - 12 А е "Компютърмен завинаги", 12 Б - "Строители на съвременна България", 12 В - "М00 - Край на програмата" и 12 Г - "Ротехници на бъдещето".

Символично предаване на жезъла на знанието, предаване на училищното знаме, послания от абитуриентите към по-малките ученици, благодарност към ръководството и учителите, песни, хора, скандирания номерата на класовете и имената на класните ръководители – всичко това събра ведно днешните настроения. А те носят носталгията по училището и очакванията за бъдещето.

Снимки от днешното тържество можете да видите в Галерия "Изпращане на Випуск 2018 на Механотехникума":

http://www.zakazanlak.bg/kazanlak-v-snimki/izprashchane-na-vipusk-2018-na-mehanotehnikuma-222