Математици и физици .. на хорото

Гергьовско надиграване в навечерието на един от най- българските празници-6-ти май, Гергьовден, организира Природо-математическа гимназия в Казанлък. Целта на проявата, която ще е на 4-ти май от 12 часа в училищния двор, е популяризирането на бъларския фолклор и приобщаването на все повече млади хора към него.
Идеята за надиграването, приета радушно от ученици и учители, е на директора на гиманзията Красимир Дамянов.
Надиграването ще е за три от най- масово играните и популярни хора: право, Елениното и Тракийска ръченица. До момента за участие в него са се записали близо 100 ученика. Очаква се броят им да се увеличи още до началото на проявата.


В надиграването могат да се включат доброволци и всички, които обичат народните танци.
Учениците, участници в надиграването ще получат като подарък от училището специални тениски с цветовете на националиня трикольор и логото на гимназията.
Танците ще са в три кръга, като символично танцуващите ще изобразят с тях българския трибагреник.


На финала на надиграването, посветено на Деня на храбростта и Гергьовден най- добрите ръченари, които ще участват индивидуално също ще се включат в надиграването.
Ученици и учители от ППМГ „Никола Обрешков“ се надяват инициативата им да срещне много съмишленици, а дворът на училището да се превърне в своеобразна сцена на българския дух и традиция.