Първият му полет е насрочен за 11 април вечерта

Мини-хеликоптерът "Инджинюити", който пристигна през февруари на Марс прикрепен към роувъра "Пърсивиърънс", оцеля след прекарване на първата си самостоятелна нощ на Червената планета, предава Франс прес.
Според представители на НАСА това е бил важен етап преди първия му полет. Свръхлекият вертолет, който прилича на голям дрон, се отдели в събота от роувъра "Пърсивиърънс", кацнал на Марс на 18 февруари.
"Инджинюити" се захранваше дотогава от електричеството на марсохода, но сега зависи единствено от слънчевите си батерии. Те са му нужни, за да се затопля по време на мразовитите марсиански нощи, достигащи температури до минус 90 градуса по Целзий.
Фактът, че апаратът успя да оцелее при студената марсианска нощ, е важен етап при по-нататъшното му използване. Според ръководителката на проекта "Инджинюити" Мими Аунг от Лабораторията за ракетни двигатели в Пасадена, мини-хеликоптерът е в добро състояние благодарение на изолационните материали, на радиаторите и на запасите си от електричество в батериите.
През следващите дни хеликоптерът ще премине през тестове на моторите и сензорите си и ще се събират данни за средата. Ако всичко е наред неговият първи полет ще бъде проведен не по-рано от 11 април вечерта. Ако той се окаже успешен, това ще бъде значимо техническо постижение, тъй като гъстотата на марсианската атмосфера е равна едва на 1 процента от земната, т.е. атмосферата на Марс е с много ниска плътност, изтъкват от агенцията.
Учените очакват да бъдат извършени поне пет полета, които ще бъдат на различна височина, като най-голямата цел е да се постигне височина от 300 метра в условията на ниската плътност на атмосферата на Червената планета.

Интернет