Магическа гривна, подарена от шаман в Папуа пазила българският мореплавател, основател на СДС и наследник на виден казанлъшки род розотърговци Дончо Папазов.
Това сподели той на среща със съгражданите си в Казанлък.
Папазов бе в града на предците си за представянето на книгата му за неговото плаване във водите на Световния океан в продължение на 164 дни – „Невъзможният път“.


Гривната, носителят на най- високото държавно отличие орден „Стара планина“ носил цели 40 години, докато медният талисман се повредил.
Гривната, пребродилият света с яхтата „Тивия“ мореплавател получил след животозастрашаваща треска, придружена от висока температура, доката плавал край бреговете на Папуа- Нова Гвинея.
Заради високата температура се наложило да се търси помощ от .. местно племе и неговия шаман.
Завели го в колибата на шамана, където цяла нощ шаманът, заедно с жени от племето танцували ритуални танци и отправяли различни неразбираеми целебни заклинания около леглото на мореплавателят.
„На сутринта се почувствах по- добре. Останах още няколко дни при племето, докато се съвзема“, сподели той.


На тръгване шаманът свалил от ръката си на пръв поглед обкиновената метална гривна и му я дал, с думите, че тази гривна има магическа сила и ще го пази до края на дните му.
Предупредил го също, че гривната ще потъмнява всеки път, 3 дни преди да се разболее от каквото и да е.
И така беше цели 40 години, каза Дончо Папазов.
Преди няколко години гривната се поврежда, като се разкъсва. Мореплавателят я носи на майстори в Созопол, да я поправят.
Майсторите заявяват, че гривната е от мед и поправката може и да не е сполучлива, както и става.

Това накарало Дончо Папазов да си направи копие на магическата гривна. То обаче вече нямало онази сила, на дарената от преди 40 години гривна от шамана в Папуа- Нова Гвинея.
Въпреки това днес копието на тази магическа гривна е единственото бижу което носи и до днес на ръката си мореплавателят Дончо Папазов.


Сред малко известните факти за наследника на рода Папазови е и фактът, че именно той е автор на най- популярния слоган на СДС от първите демократични години „ 45 години стигат“.


През февруари тази година Дончо Папазов навърши 80 година. През май получи от президента Румен Радев най- високото държавно отличие. Орденът му бе връчен за изключително големите му заслуги в областта на спорта, науката и журналистиката.

* Дончо Папазов работи над 20 години като журналист в Българската национална телевизия. Депутат в 36-то Народно събрание и заместник-председател на Съюза на българските журналисти (1993-95 г.). През 2000 г. е експерт в Националния съвет за радио и телевизия. Рекордьор по гмуркане и участник в леководолазни археологически експедиции. Автор е на 4 книги.