Левски: Дайте работа на хора разсъдливи, постоянни, безстрашливи и великодушни

Тези думи на Васил Левски цитира днес директорът на Исторически музей "Искра" д-р Момчил Маринов по време на тържественото честване на 180-ата годишнина от рождението на Апостола. Произнесени още през 19 век, и до днес те звучат силно, точно и актуално.

Левски съчетава в себе физическа издръжливост, ловкост, безстрашие, майсторство в стрелбата с невероятна сила на духа, с идеи и цели, които ясно и точно формулира за бъдещето на един народ, далеч изпреварвайки своето време. "Левски е късметът та България", казва за него акад. Константин Косев. За делото му големите български историци още казват: "Априлското въстание е въстанието на Левски".


Кратка литературно -музикална програма изнесоха възпитаници на Гълъбина Михайлова и Мариана Мъгева. Почетен караул от военнослужещи в 61-ва Стрямска механизирана бригада - Гарнизон Казанлък, създаде още по-голяма тържественост на днешното събитие.


Пред Паметника на Васил Левски в Казанлък днес бе отдадена почит на неговото дело. Цветя на признателност бяха поднесени от общинските съветници "Експерти за Казанлък" Янко Запрянов и Владимир Чучумишев, както и съветници от други групи, от Община Казанлък, от Почетния гражданин на Казанлък Едрьо Едрев, от различни институции и организации в града, от деца в детски заведения, от ветерани във войната, от двата съюза - на офицерите и на подофицерите от запаса, от много родолюбиви граждани.