Компанията на най-богатия чех Петр Келнер PPF Group N.V. обяви, че притежавано от нея дъщерно дружество е подписало споразумение със Central European Media Enterprises (СМЕ) за придобиването на CME. Сделката е за 2.1 млрд. долара. CME е мажоритарен собственик на bTV. Освен у нас, тя управлява телевизии в Чехия (Nova), Румъния (PRO TV), Словакия (Markíza) и Словения (POP TV).

Сделката е обект на обичайните процедури за одобрение, включително от акционерите на CME, Европейската комисия и националните регулатори в някои от държавите, където оперира. Очаква се тя да бъде завършена до средата на 2020.


CME оперира на пет европейски пазара и е една от водещите медийни и развлекателни компании в Централна и Източна Европа. Компанията предлага над 30 телевизионни канала, както в ефирен, така и в платен формат, на над 45 милиона зрители. През последните години се наблюдава тенденция на интегриране на създаването и разпространението на съдържание, както в Европа, така и в САЩ.

Миналата година Келнер придоби телекомуникационната компания "Теленор България". Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче не разреши на чеха да купи Нова телевизия, която след това беше придобита от братята Георги и Кирил Домусчиеви.

По материали на Economy.bg