Българският туристически съюз и казанлъшкото туристическо дружество „Орлово гнездо“ със съдействието на Община Казанлък за петнадесета поредна година организираха спортните състезания за приза „Кристален еделвайс“. Надпреварата се проведе от 23 до 25 юни 2017 г. на язовир "Копринка".


На 23 юни на поляната, определена за палатъчен лагер, пристигнаха ученици от Нова Загора, Плевен, Стара Загора, Разград, Велико Търново, Кнежа, Крумовград, Чирпан, Димитровград, Ямбол, Златица,Габрово и Казанлък.Всички те с голямо старание изградиха, подредиха и украсиха своите лагери.

На следващия ден състезания започнаха. През тази година състезателните дисциплини бяха шест: майсторско управление на велосипед, стрелба с лък, теглене на въже, народна топка, построяване на палатка за време и играта „Познавам ли моята България“.


Възрастовите групи бяха „младша“ - 5-8 клас и „старша“ - 9-12 клас. Оценени бяха и най-хубавите палаткови лагери и учениците, изявили се в художествената самодейност.


През целия ден на надпреварата цареше оживление, имаше много емоции и възторжени викове. Енергията на децата завладя всички наоколо. Слънчевите дни допринесоха за доброто настроение на участниците. Както при всички състезания, имаше победители и победени. Съботната вечер започна с награждаване на победителите, продължи с художествена самодейност и конкурса за млади таланти на малка сцена и завърши с традиционната вече дискотека под звездите.


Туристическо дружество „Орлово гнездо“ и град Казанлък бяха представени от ученици от ПГ „Иван Хаджиенов“ и СУ „Екзарх Антим I”. С два златни и два сребърни медала и други призови класирания може с гордост да отбележим победата на отбора от Казанлък в комплексното класиране и спечеления приз „Кристален еделвайс“. Златни медали завоюваха Кристияна Самарджиева и Денислав Чакръков в дисциплината стрелба с лък младша възраст и отборът по народна топка младша възраст.


ТД „Орлово гнездо“ изказа благодарност на ръководствата на двете училища и най-вече на учителите Марияна Сарачева и Светла Кръстева за работата им с децата за постигането на тези резултати.


В неделя всички ученици се включиха в почистването на района на лагера и около него, като станаха част от организирания „Еко фестивал“ на Младежкия център за развитие и взаимопомощ в Казанлък. Участниците се разделиха с най-добри спомени и пожелание за нова среща през следващата година.