51-вата Царица Роза на Казанлък Вероника Кънева официално ще получи царската корона на тържествена церемония на 31 май вечерта. Спектакълът по коронясването е от 20.30 часа на площад „Севтополис”.

19-годишната абитуриентка от Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков” спечели короната в конкурса „Царица Роза ‘2019”, състоял се на 17 май. Вероника бе избрана за най-красивото момиче на Долината, а нейни подгласнички станаха Стела Владева и Християна Митева, втора подгласничка.

От официалното начало на избора на Царица Роза в Казанлък са изминали 51 години. Първата красавица на Казанлък обаче е избрана доста преди това – през 1960 година и това е Стефка Таралелжкова. Тя става и първата коронована казанлъшка абитуриентка. Осем години по-късно, през 1968 година, се състои първият официален конкурс „Царица Роза”, в който журито определя за победителка Радка Добрева.

И така, от този ден до днес Казанлък избира своята царица сред момичетата, които завършват средното си образование. Цяла година те носят царската корона и представят Казанлък и България с една от най-красивите й емблеми – розата.

През 2018 година излезе уникалното издание „50 години Царица Роза Казанлък“, което събира всички царици и техните подгласнички в автентични снимки и аархивни документи, проследяващи развитието на конкурса и спектаклите по коронясването на избраните царици. Запечатва една история, която се пише от младостта и красотата на Казанлък.