Кой предаде Левски?!

„Тайни и загадки около залавянето на Васил Левски“ е книгата на Благой Емануилов, която ще бъде представена пред казанлъшката публика на 29 януари от 17.30 часа в ЛХМ „Чудомир“. Авторът е дългогодишен и ревностен изследовател на живота и делото на Апостола на Свободата. Той особено се вълнува от събитията, свързани с обстоятелствата за предателството и залавянето на Дякона при Къкренското ханче.

Благой Емануилов е неуморен в търсенията си за истината около залавянето на Левски

В свое интервю за сайта zakazanlak.bg по повод 180 години от рождението на Васил Левски, Благой Емануилов твърди: “Аз имам друга версия за залавянето на Васил Левски – а именно, от неговото минаване на Дунава тайните служби са по петите му. Левски е бил следен непрекъснато от турските тайни служби от първото му влизане в българско през декември 1868 година. Скоро ще станат 150 години, когато нашите историци твърдят, че поп Кръстьо е предателят на Левски. Това е становище на българската историческа наука. В последно време историците се обърнаха – оставят на мира поп Кръстьо и започват с Величка Хашнова. Тя също е член на Ловешкия комитет, в нейната къща Васил Левски е имал скривалище и е била много доверен човек. Понеже нейният брат е арестуван на 30 октомври 1872 г. и е закаран в София, някои пишат, че тя се съгласила да предаде Левски срещу освобождаването на брат й, което не е станало. Брат й също е осъден и е пратен на заточение...“

По-нататък в своите разсъждения бившият следовател, позовавйки се на документи и цитирайки исторически личности, прави редица изводи, съвразни с българската национална революция, отношението към нея на Великите сили и мястото на тайните служби. „Залавянето на Васил Левски е заплетено в мъгла, убийството на Ботев - също. Това е не е ли един почерк?!“, пита Благой Емануилов, а в своята книга ще се опита да даде отговор на този и други въпроси. Според документите, които е открил, и според следваната от него логика.

Специално участие в представянето на книгата „Тайни и загадки около залавянето на Васил Левски“ ще вземе д.и.н. Косьо Зарев. Д-р Зарев е единственият историк в Казанлък, който пълно и задълбочено изследва делото на Левски в нашия район.