При изключителна тържественост на 30 септември в Казанлък бе осветено знамето на Ученическия гвардейски отряд и бе връчен тамбурмажорът на Ученическия гвардейски духов оркестър в града. Това са първите две гвардейски ученически формирования на територията на Старозагорска област. Те са съставени изцяло от ученици на ПГ "Иван Хаджиенов". Гвардейският отряд е осми в България, а духовият оркестър е трети в цялата страна.

Тържествената церемония бе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с подкрепата на Министерството на отбраната и с участието на Националната гвардейска част.

"Вие сте първите, а първите винаги се помнят - обърна се към младите гвардейци директорът на Механотехникума Мариана Демирева. - С това ние осъществихме 3-годишната мечта на нашето училище и се наредихме до онези патриотични градове с гвардейски формирования." Кметът Галина Стоянова подчерта, че днешният ден остава в историята на Казанлък и акцентира върху заслугата на директора Демирева и на целия колектив, които единствени от училищата в общината са прегърнали идеята за гвардейски отряд и гвардейски духов оркестър и са я осъществили.

Специални поздравления бяха поднесени от Илия Милушев, съветник по сигурност и и отбрана на президента, и Иво Антонов, директор на дирекция "Социална политика и политики на военно-патриотичното възпитание" в Министерството на отбраната.

Мариана Демирева получи от заместник-командира на Националната гвардейска част полк. Петър Киндалов плакет на Военното формирование заедно с картина на автентична гвардейска униформа, а кметът Галина Стоянова й връчи знака на Община Казанлък.

Гвардейският отряд и ученическият духов оркестър са една от инициативите, с които Механотехникумът в Казанлък отбелязва своята 95-годишнина. Техническото училище в града е открито през 1925 година.

В ученическия гвардейски отряд са включени 24 ученици, а в духовия оркестър – 12 младежи от 9 до 11 клас. Диригент на оркестъра е Личо Константинов, който получи и тамбурмажора. Гвардейските униформи на хаджиеновци са ушити по модел на униформите на Националната гвардейска част. Те са изработени със средства от дарители. Първото дарение от 10 хиляди лева за тях бе направено от Местна коалиция „Алтернативата на гражданите". Общинските съветници от коалицията Янко Запрянов, Владимир Чучумишев, Пламен Стайков, Мариета Пепелешкова и Красимира Харизанова присъстваха на тържествената церемония на площад "Севтополис".

Инструментите на духовия оркестър са осигурени от Община Казанлък.

Освещаването на гвардейското знаме се извърши от свещеници от Старозагорска духовна епархия.

Събитието се организира от Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ с председател д-р Денислава Ангелова и ПГ „Иван Хаджиенов“ с подкрепата на 61 Стрямска механизирана бригада и Община Казанлък. Впечатляващо бе участието на представителна рота от Националната гвардейска част и Гвардейски представителен духов оркестър. Част от тази прекрасна гвардейска армия на площад "Севтополис" бе и Шести гвардейски ученически отряд от град Айтос.

Освен представителите на Президентството и на Министерството на отбраната, сред гостите бе областният управител Гергана Микова, началникът на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова, омбудсманът на община Казанлък Гинка Щерева, заместник-командирът на 61 Стрямска механизирана бригада полк. Мирослав Костадинов, общински съветници, представители на държавни органи и институции, представители на местния бизнес, подкрепил родолюбивата инициатива на Механотехникума. Сред гостите бе и Елица Янкова, олимпийски шампион по борба.