Тържественото изпращане на 33-ти български военен контингент за участие в международна мисия на НАТО в Афганистан ще се проведе на 28 февруари 2017 г. от 14:00 часа на площад „Севтополис” в Казанлък. Контингентът в състав от 101 военнослужащи, от които 8 жени, се сформира, подготви и бе успешно сертифициран в 61 Механизирана бригада.

Настоящата мисия под наслов „Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.

Участието на български военни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО и в съответствие с приетата Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

Национален командир на контингента е полковник Христо Атанасов, държавен експерт в отдел „Контрол на дейността на въоръжените сили” в Инспектората на Министерство на отбраната. Участвал е в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2010 г.

Командир на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е капитан Ивайло Алексов, помощник-началник в отделение „Разузнаване” във 2 механизиран батальон от състава на 61 Стрямска механизирана бригада. Капитан Алексов е завършил НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново, през 2009 г. със специалност “Разузнаване”. Това е неговото второ участие в международна мисия.


Контингентът в състав от 101 военнослужещи, от които 8 жени, включва: национален елемент; група за охрана в състав 76 военнослужещи, от които 13 нямат участие в предишна мисия, а останалите 63 военнослужещи са участвали в 1 и повече мисии по време на службата си; щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.

За времето от 7 до 9 февруари се проведе сертификация на контингента и беше извършена цялостна проверка на неговата готовност.

Покани за участие в церемониятаса изпратени до Президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен РАДЕВ, министър-председателя Огнян Герджиков, министъра на отбраната Стефан Янев, представители на МО, на държавни органи, кметове на общини и други.