Казанлъчанин с номинация за „Икар“
„Безкрайно съм изненадан и същевременно радостен, че някой е забелязал моето изкуство. Не съм очаквал такава номинация“, това бяха първите думи на казанлъчанина Иван Гърбачев. Младият и талантлив музикант е с номинация за Националните награди „Икар“, присъждани за най-големите постижения на театралните и сценични изкуства у нас. Иван Гърбачев е номиниранв категорията „Постижение в куклeното изкуство“ за музиката си към спектакъла „Кученцето, което не можеше да лае“ по Джани Родари. Постановката на режисьора Веселин Бойдев наДържавен куклен театър - Пловдив има още една номинация – за куклен спектакъл.

Екипът на "Кученцето, което не можеше да лае"

„Режисьорът имаше изключително иновативна идея за спектакъла – музиката се случва в реално време с една много интересна система за извличане на звука и получаване на мелодията, - разказва за музикалното си „приключение“ в „Кученцето, което не можеше да лае“ младият композитор. - Това беше голямо предизвикателство за мен и за самите актьори – те пеят чудесно, но все пак не са професионални певци. Получи се невероятно интересно и се прие много добре от публиката. Такова нещо аз не съм виждал в България“.

Вероятно точно такова музикално оформление на спектакъл не са виждали у нас и от гилдията на творците в кукленото изкуство и са оценили по достойнство стореното от Иван, защото в номинациите за Икар‘2021 в тази категория той е посочен на първо място.
Това е втората пиеса, на която Иван Гърбачев е автор на музиката. Първата е „Палечка“ на известния режисьор Ваня Сивинова, отново на Пловдивския куклен театър. Очевидно младият музикант е оставил своя отпечатък в кукленото изкуство още с първото си озвучаване на постановка, защото Веселин Бойдев специално го търси за музиката на „Кученцето, което не можеше да лае“. И така, за да се стигне до номинациите за най-големите български награди в театралните и сценични изкуства. „ Изглежда ми нереално, все още съм изненадан, - споделя Иван. - Като започнаха да звънят телефоните с „Честито! Честито!“, а аз тъкмо се занимавах с малката ни дъщеричка… Не очаквах“.

Иван Гърбачев е роден в Казанлък. От 9-годишен свири на пиано при музикалния педагог Елена Юлиянова, за която не пести думите си: „Тя ме запали за изкуството. Невероятна е, направо е извънземна“. Завършва музикална паралелка в СУ „Екзарх Антим I“, а висшето си образование – в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Прави магистратура на тема „джаз“, а след това защитава докторска дисертация за връзката между пианото и ударните инструменти в джазовата музика. Изследването му впечатлява академичните среди. И, ненавършил 30 години, вече е доктор по музикознание и музикално изкуство.

Наскоро Иван Гърбачев и Милена Костова, която е негова партньорка и в живота, издадоха първия си съвместен албум „Любов“. „Всичко е любов. Когато любовта присъства в нас и в това, което правим, магията се случва. Щастливи сме с Милена, че се имаме един друг“, споделя Иван. В съвместното им съжителство водещи са любовта, щастието, позитивизмът, стремежът да правят красива и светла музика. На учениците, на които Иван Гърбачев преподава в своето студио, той също иска да предаде именно това – да обичат и ценят хубавата музика, музика, която има смисъл.

Иначе, като всеки казанлъчанин, и той има арсеналска връзка. Като малък е тренирал във футболния клуб на „Арсенал“.

А ние, неговите съграждани, с нетърпение очакваме 11 май. Тогава се очаква да бъдат връчени тазгодишните награди „Икар“. Успех, Иване!