Днешният 15 юни е двоен празник:

от една страна празнуват всички, които работят в индустрията, свързана с вятъра, а от друга- българската обредност отбелязва и църковния празник Видовден, свързан с култа към Слънцето и градушките.

Видовден е един от не много известните и слабо проучени календарни празници. Една от причините за това е, че той не е познат навсякъде в България, а се е чествал само в ограничен кръг региони на западната й част като Годечко, Трънско, Брезнишко и др.

Към представата за Видо или Видьо като градушкар насочват и някои обредни практики за предпазване от градушка. В много по-голяма степен отколкото с предпазването от градушки Видовден е свързан с култа към слънцето. Както за дните на споменатите градушкари, така и за Видовден се вярвало, че на него слънцето се обръща за зима.


Затова на този ден ставали много рано, преди да изгрее слънцето, та когато изгрее, да го видят как се завръщало назад, към зимата. Видовден се празнува също за здраве на очите и против слепота.

На Видовден момите изпълняват магически практики и любовни гадания: мият се с "видовденска" вода, за да са хубави и буйни косите им и да са красиви лицата им; срещу празника те отрязват три стръка от растението шавар, наричат ги на имената на момците, които харесват, и вярват, че до края на годината ще се омъжат за момъка, чийто стрък е израснал най-високо. Позната е практиката момите да изнасят от раклите чеизите си и да ги простират по оградите, за да ги види слънцето, съседите и ергените.

Видовден е свързан и с култа към слънцето. На празника хората стават рано, за да видят как изгрява слънцето. Вярва се, че това ще ги направи здрави и весели.

Именници на този ден са Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.Повод за празник имат днес и производителите на екологична енергия от вятъра. От 7 години 15 юни в цял свят се отбелязва като Световен ден на вятъра. Това е ден за преоткриване на вятъра, неговата сила и възможности, с които може да промени нашия свят.

Европейската асоциация за вятърна енергия (EWEA) и Световния съвет за вятърна енергия (GWEC) координират Световния ден на вятъра, чрез мрежа от партньори. Партньор за България е Асоциация на производителите на екологична енергия. В началото, през 2007г., събитието се чества само в Европа, но от 2009г. – и в цял свят. На 15 юни, ежегодно навсякъде по света биват организирани хиляди публични събития.


Световния ден на вятъра е ден за откриването на работата, която са свършили пионерите по света. В повече от 75 страни в целия свят работят вятърни паркове, които произвеждат енергия от чист и възобновяем източник.
Районът на Казанлък също може да се похвали с такъв, открит преди няколко години.
Ветропаркът разполага с 20 ветротурбини с обща мощност 72,5 MW по билото на Стара планина, източно от вр. Бузлуджа. Всеки генератор е с височина 85 м и диаметър на ротора 80 м, производство на немската фирма Фурлендер. Инвеститор е швейцарският концерн Алпик чрез дъщерната си компания Ветроком ЕООД, влагайки близо 80 млн. евро.


Хиляди са ангажирани в производството на енергия от вятъра, но за много хора произведената от вятъра енергия, е мистерия.
Днешният Световен ден на вятъра по традиция се отбелязва с Ден на "отворени врати", в който всеки, желаещ може да се срещне с експерти и да разбере всичко, което иска да знае за този вид енергия.