Старозагорската света митрополия подготвя издание за незрящи. Идеята е на Културно-просветния отдел и се реализира с благословението на митрополит Киприан. Първата избрана книжка е издаденият по повод 50-годишнината от интронизацията на митрополит Панкратий православен молитвеник. Той съдържа молитви към Пресвета Богородица за всеки ден от седмицата, взети от творенията на Нило-Сорския пустинноподвижник Йеросихимонах Нил.

Набирането на брайлова машина е поверено на 27-годишната Силвия Дойчинова. Тя е от Стара Загора. Завършва средното си образование в Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“. Връща се в родния си град и успешно завършва „Специална педагогика“ в Тракийски университет. През свободното си време изработва бижута, мартеници, както и картички с помощта на машина и крафт материали.

„Обожавам театъра и народните танци. С тях също се занимавам, макар и любителски. Обичам предизвикателствата и често се впускам в различни такива. Имам желание да си направя и личен блог, в който да пиша, когато нещо ме е вдъхновило или просто да претворявам някоя лична история в публикация за блога“, споделя Силвия.

Старозагорска митрополия се надява издаването на книги за незрящи да се превърне в дългогодишна традиция.