„Освобождението на България – ликовете на Войната и Паметта“ е заглавието на специално издание, което ще бъде представено в Казанлък. Уникални снимки, рисунки и гравюри на паметници, изграждани на местата на събитията, фотографии на оръжия и униформи, документи, карти и други интересни исторически факти се съдържат в изданието, посветено на 141 години от Шипченската епопея. Откриването е на 16 август в 17.30 часа в Художествена галерия – Казанлък. Албумът е подготвен от колектив от български и руски историци по повод 140 години от Освобождението на България. Сред редакторите и съставители са проф. дин Румяна Михнева, Олег Леонов, проф. Пламен Митев, доц. Тина Григорова.Изданието е съставено от три раздела „Пожарът на Балканите“, „Пространствата на войната“, „Паметта“, в които са публикувани материали от водещи български и руски архиви, музеи и библиотеки, от частни колекции, предоставени безвъзмездно. Събирането на документацията е дело на университетски преподаватели, историци, фотографи.
Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ също даде своя принос, предоставяйки фотографии от фондовете си за строителството и откриването на Паметника на Свободата през 1934 г.

Според авторите на албума, замисълът е илюстрациите да бъдат съпроводени с текстове от епохата – спомени, документи, писма, карти. Така силата на Словото допълва излъчването на Образа.