И Шипка кани на фестивал

От 4-ти до 7-и септември в град Шипка отново ще се проведе Шипка Фест - Дни на изкуствата и занаятите. Домакин на събитието е Етнографски музей "Чирпанлиева къща", който с радост се готви да посрещне майстори занаятчии, музиканти, артисти и любители на българските традиции и занаяти.

Фестивалът ще започне с куклено театралното представление, като същата вечер програмата продължава с изпълнения на музикантите от Surbahar Live band.

През следващите два дни над 15 занаятчии от цялата страна ще разтворят тезгяхите си в двора на музея и ще правят демонстрации на открито. Изработката на ножове, тъкането та колани, кошничарството - все занаяти, застрашени от изчезване ще бъдат представени от български майстори. И още майсторлък има да се види в Шипка - грънчари, дърворезбари, стъклописци ще привличат погледа и интереса на посетителите. Работилнички по сапунджийство, шита дантела - кене, и билкови мехлеми са на разположение на 7 септември.

Освен богатата занаятчийска палитра, гостите на града ще могат да разгледат изложба "Калоферска дантела", подредена на втория етаж в Чирпанлиевата къща, както и да научат повече за Художествена галерия „Христо Песев“ и единствения по рода си в България Музей на залесяването.

Фестивалът се организира от Народно читалище „Светлина – 1861“ и Фондация “Отворен интелект” и има за цел да оживи подбалканското градче, да покаже неговите скрити съкровища и да възроди автентичните български занаяти и фолклор. "Фестивалът ще се проведе под знака на "Нулев отпадък", така че си носете канче, купичка и прибори, за да можете да се включите активно в това предизвикателство. Пластмасови съдове няма да се предлагат", предупреждават организаторите и апелират за спазване на противоепидемичните мерки, установени в страната.

Повече за фестивала и пълна програма съвсем скоро на страницата на Шипка Фест във Фейсбук и на www.omind.org и www.shipka.info.